2024 | 2023 | 2022 | 202120202019201820172016 | 20152014201320122011 | 2010200920082007 | 2006


 

HÍREK

 

Őszi szakmai fórum

A 2011. november 11-én megrendezett szakmai fórum előadásai letölthetők az alábbi linkre kattintva:
Őszi szakmai fórum - Az előadások letölthető anyagai

2011. november 25. - Magyar Repülőipari konferencia

2011. november 25-én a Magyar Mérnöki Kamara által Esztergomban idősebb Rubik Ernő (repülőgép konstruktőr) emlékére szervezett kiállítással egybekötött Magyar Repülőipari konferencián Háy György balesetvizsgáló előadást tartott az Atlanti-óceán felett 2009. június 1-én szerencsétlenül járt Air France Airbus A330-as repülőgép balesetéről és annak ismertté vált okairól.

 

KBSZ közlemény

2011. november 14. - Nekigurult egy repülőgép egy parkoló Boeing-nek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Hétfőn 11:15 órakor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 sz. hangárja előtti műszaki előterén egy orosz személyzettel utasok nélkül érkező, bermudai lajstromozású Boeing 737-800 típusú repülőgép nekigurult egy ott parkoló norvég lajstromban lévő, ugyancsak Boeing 737-800 típusú repülőgépnek. Az orosz S7 Siberian légitársaság által repült Boeing javításra érkezett Budapestre, s a műszaki előtéren az állóhelyre való begurulás közben a repülőgép bal szárnyának vége eddig ismeretlen okból nekiütközött az ugyancsak javítás miatt ott parkoló Norwegian Air Shuttle légitársaság repülőgépe jobb oldali vízszintes vezérsíkjának. A sérülések mértékét pontosan felmérni majd a burkolatok megbontását követően lehet.

Az eset kapcsán a Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot indított. 

Bajkó Erika
KBSZ kommunikációs vezető
+36 30 280 9625


2011. október 10-11. - EUROCONTROL lézer szeminárium

Az EUROCONTROL Brüsszelben megtartott szemináriumáról szóló beszámoló az alábbi linken érhető el.

2011. október 4-5. - EASA repülésbiztonsági konferencia - Staying in control

Az EASA Kölnben megrendezett eseményéről szóló beszámoló az alábbi linken érhető el.

2011. szeptember 04. – Bicskénél lezuhant egy Bulldog típusú, magyar lajstromban lévő repülőgép a fedélzetén három személlyel.

A fedélzeten tartózkodó személyeket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a pilóta és egyik utasa a kórházban sérüléseibe belehalt.

A szakmai vizsgálat első információi szerint a repülőgép az nap többször is felszállt a bicskei C osztályú fel- és leszállóhelyről helyi repülésre. A balesethez vezető repülés során a repülőgép iskolakört repült, és a repülés 10. percében, a negyedik fordulóban, néhány tíz méter magasságban – a szemtanú elmondása szerint – a szárnyai „megbillegtek”, majd meredeken a földnek ütközött. A szemtanú a becsapódásig hallani vélte a motor hangját.

2011. augusztus 04. – Szerda délután nyoma veszett egy sárkányrepülőnek, amely Siófok-Kiliti repülőtérről szállt fel a pilóta mellett egy utassal.

A lezuhant sárkányrepülőt csütörtökön a rendőrség megtalálta, a pilóta és utasa életét vesztette.

A helyszíni vizsgálat első megállapításai szerint a sárkányrepülőgép nagy sebességgel, meredek szögben, járó motorral, orral ütközött a földnek. A légi jármű roncsolódásai alapján arra lehet következtetni, hogy a sárkányrepülőgép sérülései a földnek ütközéskor következtek be, így nem valószínű, hogy a levegőben történt volna olyan szerkezeti változása, amely miatt képtelenné válhatott volna a további repülésre. A szakmai vizsgálat tovább folytatódik.

2011. július 18.

Balesetet szenvedett egy polgári lajstromjelű, alapítványi tulajdonban lévő MIG 15 típusú repülőgép a szolnoki repülőtéren. Az ellenőrző repülésre készülő repülőgépnél közvetlenül az elemelkedést követően kormányzási probléma lépett fel, és a repülőgép visszaesett a futópályára. Kitörött az orrfutója és sérültek a főfutók, valamint a szárnyak és a póttartályok. A sérült póttartályokból több száz liter kerozin ömlött a betonra, ezért a tűzoltók habbal védekeztek. A repülőgép kabinjába két kamera volt beépítve, amelyek adatait a szakemberek próbálják kinyerni. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős.

2011. július 18.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálóinak jelenléte mellett az olaszországi AVIO javítóüzemben megtörtént a TAROM légitársaság 2011. június 17-én égő hajtóművel visszaszállt ATR-42 típusú repülőgépe #2 hajtóművének átvizsgálása, amelyről a beszámoló itt olvasható.

2011. július 17.

Felszállás közben szenvedett balesetet a budaörsi repülőtéren egy német lajstromban lévő Cessna 210 típusú repülőgép a fedélzetén két német állampolgárral. A pilóta megszakította a felszállást, mert úgy ítélte meg, hogy a szokásosnál tovább tart a nekifutás, de megállni a pálya vége előtt már ne tudott, emiatt túlszaladt a pályán és végül a repülőtér melletti közúton állt meg. Személyi sérülés nem történt.

2011. július 13.

Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Minisztérium és a KBSZ az állami légijárművel történt légiközlekedési események kivizsgálásának elősegítése érdekében. A légi-, a vasúti és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló 2005. évi CLXXXIV. törvény értelmében a kizárólag állami légijárművel történt közlekedési események független szakmai vizsgálatát is a KBSZ végzi el. Az együttműködési megállapodás célja ezen törvényben rögzített jogoknak és kötelességeknek való megfelelés gyakorlati kérdéseinek rendezése. Az együttműködési megállapodás kiemelt területe az egymás képzési programjaiban való részvétel lehetőségének biztosítása.
http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/megallapodas-az-eredmenyes-munka-erekeben

2011.05.02. - Megtalálták az AF 447-es járatának fekete dobozát

Bővebb információt az alábbi linken talál.
A hangrögzítő berendezésről ezen a linken olvashat.

2011.04.28. – Légközlekedési balesetvizsgálói tanfolyam

Légiközlekedési balesetvizsgálói tanfolyamot indít a KBSZ.
Bővebb információért kattintson IDE.

2011.03.09. – Balesetet szenvedett egy magyar lajstromjelű helikopter Angliában

A brit AAIB illetve a helikopter üzembentartó tájékoztatása szerint 2010. 03. 09.-én magyar idő szerint 01:55-kor lezuhant egy magyar lajtsromban lévő helikopter az angliai Cockermouthban. A helikopter utasokat nem szállított, az angol nemzetiségű pilóta a balesetben életét vesztette. Az ügyet az angol hatóságok vizsgálják.