2024 | 2023 | 2022 | 202120202019201820172016 | 20152014201320122011 | 2010200920082007 | 2006


 

HÍREK

 

2015. 11.03-04. - Budapesten tartotta konferenciáját az ECAC ACC

2015. november 3-4-én Budapesten tartotta meg soron következő, 43. ülésszakát a polgári repülés európai szervezetének, az European Civil Aviation Conference (ECAC) Balesetvizsgáló (ACC) Munkacsoportja. A kétnapos konferencián 24 ország és 7 nemzetközi repülésügyi szervezet, illetve gyártó képviseltette magát. A budapesti rendezvény kiemelt témája volt a lézertámadások hatása a repülésbiztonságra, a pilóta nélküli légijárművek repülésének szabályozása, forgalmuk kezelése, valamint a repülésbiztonságot veszélyeztető kockázataik bemutatása. Magyarország tíz év után második alkalommal adott otthont a konferenciának.

A magyar előadók előadásai angol nyelven itt érhetők el:

Laser beam bio effect and their hazards to aviation
Managing lasers and drones at HC

Már elérhető a HC Homebriefing szolgáltatása

2015. 07. 06. – Már elérhető a HungaroControl új, ingyenes Homebriefing szolgáltatása, amelynek segítségével a pilóták online végezhetik el a repülés előtti felkészülést és adhatják le repülési tervüket.

A rendszerről információk itt találhatók:
http://www.hungarocontrol.hu/sajtoszoba/hirek/homebriefing

Bejelentkezni pedig itt lehet:
http://ais.hungarocontrol.hu/homebriefing

Lancair Legacy balesete Farkashegyen

2015. 07. 04. - Szombaton, a farkashegyi repülőtéren balestet szenvedett egy Lancair Legacy RG típusú repülőgép. Pilótája, egy olasz állampolgárságú személy, a dunakeszi repülőtérről repült át Farkashegyre üzemanyagért. Mivel nem rendelkezett helyismerettel, egy magyar pilótatársa is elkisérte. A repülőgép orrfutója a leszállást követően kitörött, a légijármű az orrán átfordulva, a hátán állt meg. A pilóta nem sérült, kísérőjét súlyos, nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Mivel a repülőgép nem rendelkezett adatrögzítővel, az eset bekövetkezése a pilóta elmondása és a helyszíni szemle alapján az alábbiak szerint rekonstruálható:
- A légijármű 95-100 kts (175-185 km/h) sebességgel siklott be a leszálláshoz, és kb a kb. a futópálya felénél ért földet, majd a füves pálya egy kisebb egyenetlenségén megpattanva az orrfutó elemelkedett és vagy ekkor vagy az újabb földet érés pillanatában az első kerék letörött a futószárról. A kerék nélküli futószár a talajba akadt és a repülőgép egy rövid “szántás” után az orrán átfordulva állt meg. Az eset idején gyenge hátszél volt.
- Ez a típus egy nagysebességű repülőgép, az utazó sebessége mintegy 440 km/h, ennek megfelelően a leszálló sebessége is igen magas, kb. 175-185 km/h. A légijármű légi üzemeltetési utasítása nem tiltja a füves pályán való fel-, leszállást, de ebben a sebességtartományban a szakemberek véleménye szerint ez megfontolandó, különösen, hogy a típus viszonylag kis átmérőjü kerekekkel van felszerelve. 

Vitorlázó repülőgépek ütköztek Esztergomnál

2015. 06. 07. – Vasárnap déltájban két vitorlázó repülőgép ütközött össze Esztergomnál. A balesetet szenvedett Góbé típusú vitorlázó repülőgépek Esztergom repülőteréről szálltak fel oktató-, illetve gyakorlórepülésre. Az egyikben egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktató és növendéke ült, a másik vitorlázó repülőgépet egy képzettebb, egyedül repülésre már jogosult, de még növendéknek számító pilóta vezette. A baleset következtében az oktató és növendéke életét vesztette. Az egyedül repülő növendék épségben le tudott szállni a repülőtéren sérült gépével.

A helyszíni szemle tapasztalatai és az első információk szerint

- A pilóták befejezték a feladataikat, leszálláshoz készültek, amikor a baleset történt. Az egyik gép egyenes vonalú pályán, a másik pedig oldalról, fordulóval közelítette meg a leszálló siklópályát.

- A repülőgépek mintegy 50-100 méter magasan ütköztek össze.

-  Az ütközés következtében az oktató repülőgépnek lecsavarodott a farokrésze, s emiatt irányíthatatlanná vált, gyakorlatilag függőlegesen, nagy sebességgel, orral csapódott a földnek.

- A másik repülőgép is súlyos sérüléseket szenvedett az oldalán.

- A repülőgépek az ütközés bekövetkeztéig vezethetőek voltak.

A szakmai vizsgálatnak fontos része a baleset körülményeinek minél pontosabb rekonstruálása, ezért a KBSZ balesetvizsgálói a baleset másnapján – egyéb hatóságok képviselőivel együtt - visszatértek a helyszínre, amelyet ismételten átfésültek a repülőgépekről levált további darabokat keresve, illetve újból átvizsgálták a repülőgépek sérüléseit, próbákat végeztek a sérült részekkel, hogy azokból következtethessenek az ütközés erejére, irányára. Mindezek arra utaltak, hogy a repülőgépek kis sebesség különbséggel, már csaknem párhuzamosan haladtak az ütközés pillanatában.

A szakmai vizsgálat ezen túl kiterjed majd a repülőtéren alkalmazandó eljárásokra, így a repülőtér megközelítésére, illetve a leszálló pályára való behelyezkedésre vonatkozó szabályok áttekintése. Mivel a balesetben érintett repülőgépeket növendék pilóták vezették, ezért a szakmai vizsgálatnak része lesz a képzésük is.

UL balesete Úrhirdánál - A roncs átvizsgálása nem hozott új eredményt

Budapest, 2015.04.14. - Kedden a Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálója az igazságügyi szakértővel közösen átvizsgálta a 2015. 04. 09-én Úrhidánál balesetet szenvedett TL-2000 Sting S4 típusú ultrakönnyű légijármű roncsait. A KBSZ szakembere nem talált arra utaló jelet, hogy a baleset műszaki hiba miatt következett volna be, viszont ismételten megerősítést nyert, hogy a kormányszervek megfelelően működtek a baleset bekövetkezéséig, amelynek pillanatában a légijármű motorja alapjáraton járt vagy álló helyzetben volt. A szakmai vizsgálat tovább folytatódik.

UL balesete Úrhidánál - KBSZ: álló, vagy kis teljesítményen működő motorral zuhant le a repülőgép

Budapest, 2015. április 9., csütörtök (MTI) - Álló, vagy kis teljesítményen működő motorral, meredek szögben csapódott a földbe csütörtök délután Úrhida mellett a Sting S4-es ultrakönnyű repülőgép - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője az MTI-vel.

Bajkó Erika elmondta, a szemtanú elmondása alapján a pilóta zuhanásból próbálta kivenni a repülőgépet és csak az utolsó métereken használták a mentőernyőt. A vizsgálatok kiderítették, hogy a gép nem kormányhiba miatt zuhant le, a kormányszervek ugyanis működőképesek voltak.

A gép fedélzetén két pilóta volt, egyikük nagy, a másikuk viszonylag nagy gyakorlattal rendelkezett, a leadott repülési terv alapján Dunaújvárosban szállt fel és Börgöndre tartottak volna. A fedélzeten volt egy navigációs berendezés, amelynek adatait a szakemberek megpróbálják kinyerni, ha ezt a pilóták használták, akkor az rögzítette a repülési útvonalat.

A tavaly novemberben gyártott gép roncsait Börgöndre szállították, ahol további vizsgálatoknak vetik alá, ezek során elsősorban a motort, illetve az üzemanyag-ellátó rendszert vizsgálják.

A TL-2000 Sting S4-es cseh lajstromban volt. Ezeket a gépeket Csehországban tervezték, 1997-ben kezdték gyártani, azóta több mint 150-et adtak el belőle. A kompozit anyagokból készült egymotoros gép csaknem 7 méter hosszú, 2,1 méter magas, szárnyfesztávolsága 9,2 méter, súlya 450 kilogramm. A soros, négyhengeres Rotax motor 255 kilométer/órás (138 csomós) sebességre gyorsítja a gépet, utazósebessége 220 kilométer/óra, hatótávolsága ezer kilométer.