• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Eplény és Veszprém között

A MÁV Zrt. 2023. augusztus 28-án, 16 óra 15 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 15 óra 52 perckor a Veszprémből Győrbe tartó 39513 sz. személyvonat Eplény és Veszprém állomások között a 639. szelvényben kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a kisiklás ugyanazon a helyen történt, ahol az elmúlt időszakban két korábbi kisiklás is, valamint a kisiklott jármű mindegyik esetben 418 sorozatú mozdony volt. A nyári időszak alatt korábban, 2023. június 20-án és 2023. augusztus 23-án bekövetkezett esetek kivizsgálását a KBSZ üzembentartói hatáskörbe utalta.

Megállapítható, hogy az esetek több jellemzőjükben hasonlóságot mutatnak a 2021. június 25-én a Zirc - Eplény állomásközben történt, és a KBSZ által 2021-0616-5 számon vizsgált eseménnyel is: a mozdonytípus, a menetirány, az alacsony sebesség, a szűk ívsugár és a nyomkarima érdesedési jelensége mind hasonló. Ezek kapcsán, a 2021-ben bekövetkezett baleset vizsgálatát lezáró zárójelentésében a KBSZ biztonsági ajánlást adott ki.

A 2021-ben kiadott biztonsági ajánlás nyomán megtett üzemeltetői intézkedések vizsgálatára, a kisiklás okainak feltárására, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzésére a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A kisiklott mozdony