• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Kőbánya-Kispesten

A MÁV Zrt. 2023. május 17-én, 13 óra 42 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 13 óra 28 perckor Kőbánya-Kispest állomáson a 3544-1 sz. vonat engedély nélkül kihaladt a VIII. vágányról, felvágta a 8 sz. váltót, majd a váltókörzetben megállt az érkező 3535-2 sz. vonattal szemben. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a 3544-1 sz. vonat részére a kijárati jelzőt csatlakozásra várás miatt előzetesen nem kezelték, amikor a mozdonyvezető a menetrendszerinti indulási idő elérkezésekor elindult a vonatával. A „Megállj!” jelzést adó kijárati jelző mellett történő elhaladáskor az üzemelő vonatbefolyásoló berendezés nem állította meg a vonatot, mert a berendezés felé a pályából kiértékelhető jel nem érkezett. A mozdonyvezető a váltókörzetben, a részére helytelenül álló 8 sz. váltót észlelve állította meg a vonatát, majd ezt követően a szemből, Ferencváros felől érkező 3535-2 sz. vonat a kapott előjelzésnek megfelelően a „Megállj!” jelzést adó bejárati jelző előtt rendben megállt.

A baleset bekövetkezését lehetővé tevő műszaki körülmény, miszerint az állomási vágányokon a vonatbefolyásolás számára a jelfeladás táplálási iránya a behaladási iránnyal ellenkező irányba kihaladó vonat számára csak akkor változik meg, amikor a kijárati vágányút beállítása megtörténik, korábbi vizsgálatok során már részletesen feltárásra került. A KBSZ a 2018-0904-5 és 2020-0283-5 számon nyilvántartott események zárójelentéseiben az ezzel kapcsolatos kockázatokra az érintett pályahálózat-üzemeltető figyelmét felhívta, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

Megállást követően kb. 200 méter volt a távolság a vonatok között