• English (UK)

- Hírek

Vonatok ütközése Rákosrendezőn

A MÁV Zrt. 2023. április 15-én, 5 óra 30 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 5 óra 1 perckor a Rákosrendező állomás XXII. vágányára bejáró 42290-1 sz. tehervonat egy, a vágányon álló lezárt tehervonat mozdonyának ütközött. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható volt, hogy a 42290-1 sz. tehervonatot a Z2 vágány felől – a bejárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzése mellett – az állomás szabad XXIV. vágányára tervezték fogadni, azonban a vágányútban fekvő 154 sz. váltó helytelen állása miatt a vonat a XXII. vágányra haladt be. A mozdonyvezető a vészhelyzetet észlelve a vonatát már nem tudta megállítani, alacsony sebességgel az ott álló tehervonat mozdonyának ütközött.

Az állomásnak ezeken a vágányain biztosítóberendezés nem üzemel, a bejárati jelző nem biztosított, a váltókkal nincs függésben. A váltók egy része váltózárral lezárható (és az eset idején le is volt zárva), másik része, köztük a 154. sz. váltó nem lezárható.

Az esemény okainak, valamint a bekövetkezést lehetővé tevő körülményeknek a feltárása, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A baleset helyszíne