• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Komárom-Rendezőben

A MÁV Zrt. 2022. november 19-én, 2 óra 17 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy a 92759 sz. vonat Győr állomáson áthaladva több tengelyszámláló berendezést megrongált, ezért a vonatot Komárom-Rendező állomáson vizsgálat céljából félreállították. 3 óra 20 perckor a bejelentést kiegészítették azzal, hogy a szerelvény vizsgálata során megállapították, hogy a tizenegyedikként besorozott teherkocsi egyik kerekéről az abroncs levált, illetve hogy Komárom állomáson a vonat vágányútjában, az 52 és 56 sz. váltók között kisiklás nyomait fedezték fel. A bejelentések kapcsán a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága november 21-én utólagos helyszíni szemlét tartott.

Az utólagos szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a 32 55 5960 005-2 psz. Eas sorozatú teherkocsi menetirány szerinti 4. tengelyének jobb oldalán a kerékabroncs levált a kerékvázról, aminek következtében a vonat Komárom állomásra történő behaladás közben kisiklott, majd a megállás helyéig visszatért a vágányra.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A kisiklott teherkocsi Komárom „R7” jelű vágányán leállítva 

 

A kerékvázról levált kerékabroncs