• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Beleden

A GYSEV Zrt. 2022. november 13-án, 5 óra 15 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 5 óra 1 perckor a 16 sz. vasútvonalon, Beled állomáson a 48982-1 sz. tehervonat a „K3” jelű „Megállj!” jelzést adó kijárati jelzőt engedély nélkül meghaladta, miközben a 38920 sz. személyvonat szemből az állomás felé közelített. A két szerelvény egymással szemben megállt, személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az egyvágányú vasútvonalon a vonatkeresztet Beled állomáson tervezték lebonyolítani, azonban a tehervonat nem állt meg a számára kijelölt helyen, csak a kijárati jelző után kb. 150 méterrel. A tehervonatot az éberségi- és vonatbefolyásoló berendezés állította meg. A személyvonat az ez idő alatt folyamatosan „Megállj!” jelzést adó bejárati jelző előtt üzemi fékezéssel állt meg.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A 48982-1 sz. tehervonat szerelvénye a peron mellé történő visszatolást követően