• English (UK)

- Hírek

Villamosok összeütközése Budapesten, a Hungária körúton

A BKV Zrt. 2022. november 9-én, 6 óra 9 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 5 óra 55 perckor a 14. kerületben az Egressy út / Hungária körút és a Puskás Ferenc Stadion megállóhelyek között egy Dél-Buda irányába közlekedő 1-es villamos utolért egy másik 1-es villamost és összeütköztek. Az egyik villamos kisiklott, a balesetben több utas megsérült. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a 4101-4267-4031 psz. kocsikból álló szerelvény a Hungária körút és Mogyoródi út kereszteződésében a holdfényjelző tilos jelzésénél várakozott, amikor a 4123-4098-4084 psz. kocsikból álló szerelvény hátulról nekiütközött. Az adatrögzítők helyszíni elemzéséből elsődlegesen megállapítható volt, hogy az ütközés pillanatában a hátul haladó szerelvény sebessége kb. 40 km/h volt. Az ütközés következtében az elöl álló villamos az utolsó tengelyével kisiklott, illetve mindkét szerelvény jelentős mértékben megrongálódott. A mentőszolgálat a helyszínről a hátul haladó villamos 3 utasát és a járművezetőt szállította kórházba, míg az elöl álló szerelvényen személyi sérülés nem történt.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 


A balesetet szenvedett járművek

 


A balesetben a szerelvények kocsijai összetorlódtak

 


A hátul haladó villamos homlokfala a járművek szétválasztása után