• English (UK)

- Hírek

Szembeközlekedés Vámospércs és Nyírábrány között

A MÁV Zrt. 2022. október 24-én, 15 óra 24 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 15 órakor Vámospércs és Nyírábrány állomások között a 26869 sz. mozdonyvonat és a 6826 sz. személyvonat egymással szembeközlekedett, majd egymástól kb. 8-900 méter távolságban megállt. Személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az egyvágányú állomásközbe mindkét vonat a forgalmi személyzet által a mozdonyvezetők részére adott, indulásra való felhatalmazás után haladt be. A tévedés felfedezését követően Vámospércs állomás forgalmi szolgálattevője a 6826 sz. vonat mozdonyvezetője felé, míg Nyírábrány állomás forgalmi szolgálattevője a 26869 sz. vonat mozdonyvezetője felé mobiltelefonon haladéktalanul rendelkezett a megállásról. A helyszíni szemle során elsődlegesen nem volt egyértelműen megállapítható, hogy a két vonat közül melyik rendelkezett érvényes menetengedéllyel.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

Vámospércs és Nyírábrány között az alkalmazható sebesség többnyire 40 km/h