• English (UK)

- Hírek

Tűzeset a Deák Ferenc téren (M1)

A BKV Zrt. 2022. október 17-én, 8 óra 56 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 8 óra 29 perckor az M1 metró Deák Ferenc téri állomásán a 33 psz. kisföldalatti vezetője a szerelvényen lánggal égést tapasztalt, és a tüzet a rendelkezésére álló 1 db porral oltó készülékkel eloltotta. Személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a B és a C kocsirész között, a jármű menetirány szerinti első motorterében a 4-es vontatómotor kapocslécénél egy kábelsaru fáradásos törése okozott zárlatot, aminek hatására a kapocslécre kötött kábelek borítása lángra kapott. A járművezető az utascsere során az állomási peron tükréből észlelte a füstöt, majd a motortér ajtaját kinyitva lánggal égést is tapasztalt. Ezután a tűz oltását azonnal megkezdte, ez idő alatt az utasok a járművet, majd az állomás területét rendben elhagyták.

Az esemény okainak részletes feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A tűz a jármű „B-C alagútcsatornájában” keletkezett