• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Aszód és Galgamácsa között

A MÁV Zrt. 2022. október 14-én, 9 óra 36 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 9 óra 3 perckor a 78 sz. vasútvonalon, Aszód és Galgamácsa állomások között, az 58 sz. szelvényben lévő útátjáróban a 35517 sz. vonat egy tehergépkocsival ütközött. A balesetben a vonaton több utas és a vonatszemélyzet is megsérült, a vonatot továbbító motorkocsi kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a vonat 75 km/h sebességről már az átjáró előtt megkezdte a fékezést az útátjáró után következő, Iklad-Domony felső megállóhelyen történő megállás érdekében, amikor a nyerges vontatóból és rakott félpótkocsiból álló járműszerelvény az útátjáróban elé hajtott, és a vonat kb. 53 km/h sebességgel nekiütközött. A balesetben a vonat 20 utasa és 2 főnyi személyzete megsérült, többen közülük súlyos sérüléseket szenvedtek. A helyszínen elvégzett mérések szerint az útátjáró érintett térnegyedében – a kamion érkezési irányából a vonat érkezési iránya felé tekintve – a vasúti pályára engedélyezett 80 km/h sebességhez tartozó csökkentett rálátási háromszög az előírt 400 méter helyett kb. 300 méter volt.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A tehergépjármű rakománya több tonna trágya volt