• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Kiskunhalas és Kunfehértó között

A MÁV Zrt. 2022. szeptember 5-én, 7 óra 13 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 6 óra 42 perckor a 7809 sz. személyvonat Kiskunhalas és Kunfehértó állomások között, a 94. szelvényben található útátjáróban egy személygépkocsival ütközött. A gépkocsi az ütközést követően a vonat alá szorult, feltehetőleg a sofőrje a balesetben életét vesztette. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 7 óra 30 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy a balesetben többen meghaltak. A bejelentéseket követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a balesetet szenvedett Opel Corsa típusú személygépkocsiban heten utaztak, a baleset során mind a hét személy életét vesztette. A vonaton a személyzettel együtt összesen tizenkét fő utazott, közülük a balesetben a mozdonyvezető szenvedett könnyebb sérüléseket. Az eset helyén az egyvágányú 154 sz. vasútvonal párhuzamosan fut az 5412 sz. közúttal. A 94+13 sz. szelvényben lévő vasúti átjáró műszaki biztosítással nem rendelkezik, az átjáróban mindkét irányból „Vasúti átjáró kezdete” jelzőtábla van kitűzve. A balesetet szenvedett gépkocsi Kiskunhalas irányából érkezett, és az 5412 sz. útról letérve, jobbra kanyarodást követően keresztezte volna a vasúti pályát, amikor a 98 km/h sebességgel érkező vonat elütötte.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A vonat a megállás helyéig 346 méteren át tolta maga előtt a személygépkocsi roncsát

 

Rálátás a vasúti pályára a személygépkocsi érkezési irányából, a vonat érkezési iránya felé