• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Nyékládháza és Miskolc-Rendező között

A MÁV Zrt. 2022. augusztus 25-én, 5 óra 14 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 3 óra 40 perckor a 48205 sz. tehervonat Miskolc-Rendező és Nyékládháza állomások között haladva két útátjáróban megrongálta a BODAN elemeket, Nyékládháza állomáson pedig az egyik váltó látszólagos foglalt maradt a vonat közlekedését követően. A MÁV Zrt. tájékoztatta továbbá Szervezetünket, hogy a vonatot Mezőkövesd állomáson vizsgálat céljából megállították.

A MÁV Zrt. 7 óra 42 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy a helyszíni vizsgálat alapján a 48205 sz. vonat korábban kisiklott, illetve hogy kb. 5,5 km hosszban megrongálta a vasúti pályán a betonaljakat. A pontosított bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható hogy az 1973 tonna elegytömegű 48205 sz. vonat Miskolc-Rendező és Nyékládháza állomások között az eset idején a helyes, bal vágányon érvényben lévő vágányzár okán a helytelen, jobb vágányon közlekedett. Az 1750+99 és 1750+82 szelvények között található vágánygeometriai hibán áthaladva a 26 teherkocsiból álló vonat vonat 13. kocsijának menetirány szerinti első forgóváza kisiklott. A kisiklott forgóváz a kb. 5,5 km-rel odébb fekvő Nyékládháza állomás gyök felől érintett 9 sz. váltóján visszatért a vágányra.

Az esemény okainak részletes feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A kisiklott forgóváz egyik kerekének futófelülete

 

A kisiklott forgóváz ágyazatban hagyott nyomai Nyékládháza 9 sz. váltójánál véget értek

 

Vágánygeometriai hiba a 1750+99 és 1750+82 sz. szelvények között a jobb vágányban