• English (UK)

- Hírek

Vonat ütközése vasúti járművel Balatonfüreden

A MÁV Zrt. 2022. július 10-én, 14 óra 10 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 13 óra 36 perckor a Balatonfüred állomásra lezárt vágányúton, jelzőkezeléssel bejáró 19714 sz. személyvonat a 2 sz. váltónál a tolatást végző 91 55 0431 081-3 psz. mozdonnyal összeütközött. A vonat utasai közül többen megsérültek. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az állomáson Domino 55 típusú váltó és vágányfoglaltság ellenőrzéses biztosítóberendezés üzemel. A tolatási mozgásokat lezáratlan vágányúton, az állomási sorompók kézi lezárása mellett bonyolítják le, a tolatásokat a forgalmi szolgálattevő helyi rádiócsatornán, szóban engedélyezi. A balesetben érintett tolatási mozgás a III. vágányról az érkező 19714 sz. vonat vágányútjának V. vágányra történő beállítását és az SR2, valamint az SR4 jelű sorompók lezáródását követően, a vonat behaladása közben kezdődött meg a kezdőpont irányába, így került a mozdony a bejáró vonat vágányútjába.

Az esemény okainak és a bekövetkezést lehetővé tevő egyéb körülményeknek a feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A személyvonat a tolatást végző mozdonyt a III. vágány kijárati jelzője mögé lökte vissza