• English (UK)

- Hírek

Vonatok ütközése Biatorbágy és Herceghalom között

A MÁV Zrt. 2022. július 10-én, 0 óra 38 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 0 óra 19 perckor Biatorbágy és Herceghalom állomások között, a jobb vágányon közlekedő 48400 sz. tehervonat utolérte a 45286 sz. tehervonatot és összeütköztek. A 45286 sz. vonat több kocsija kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az eset helyén a kétvágányú villamosított vasútvonal térközi közlekedési rendre berendezett, önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt, amik az eset idején üzemszerűen működtek. Herceghalom állomás 1-3. vágányain vágányzár volt, ezért a megelőző állomásközben térközönként egy-egy tehervonat, azaz összesen négy vonat tartózkodott, amikor a 48400 sz. vonat a 45286 sz. vonat végére ráütközött. Az ütközés következtében a 45286 sz. vonat hét kocsija kisiklott, ebből több keresztbe fordult. A keresztbe fordult kocsik a vasúti pálya mindkét vágányának űrszelvényét elfoglalták, ezért a Herceghalom állomásról kijáratni tervezett 4961 sz. személyvonatot a vágányútjának kényszeroldásával feltartóztatták, majd az érintett állomásközben a forgalomból mindkét vágányt kizárták. A balesetben személyi sérülés nem történt.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A vasúti baleset helyszíne madártávlatból