• English (UK)

- Hírek

Járműmegfutamodás Mátészalkán

A MÁV Zrt. illetékes Területi Vasútbiztonság szervezete 2022. június 29-én, 12 óra 14 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy egy névtelen bejelentésre indított adatgyűjtésük alapján megállapítható, hogy 2022. június 26-án, 21 óra 40 perc körül Mátészalka állomáson a 32421 sz. vonat szerelvénye a mozdony körüljárása közben megfutamodott. Az eseményben érintettek az esetet nem jelentették. A bejelentés kapcsán a KBSZ adatgyűjtést indított.

Az eddig begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Mátészalka állomás II. vágányára érkezett 32421 sz. vonat három személykocsija a mozdony körüljárásához történő szétcsatolást követően futamodott meg, majd kihaladt a 113 sz. vasútvonalon Kocsord alsó irányába. Az eset bekövetkezésekor a takarítószemélyzet a kocsikon tartózkodott. A megfutamodott szerelvény – amit a megfutamodást követően a vonatgéppel követtek – kb. 6,5 kilométert tett meg a megállási helyéig, Kocsord alsó állomásig, majd onnan visszahúzták Mátészalkára.

Az időközben a KBSZ tudomására jutott adatok és információk alapján, az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.