• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Mindszent és Hódmezővásárhelyi Népkert között

A MÁV Zrt. 2022. április 5-én, 7 óra 16 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 6 óra 50 perckor a 130 sz. vasútvonalon az AS187 jelű útátjáróban a 32610 sz. vonat egy tehergépkocsival ütközött, majd kisiklott és az oldalára borult, valamint hogy a baleset következtében több személy életét vesztette. Az esemény bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az útátjáró kialakítása a hatályos jogszabályoknak megfelelt. Az önműködő sorompóberendezés az eset idején jól működött, a fénysorompók fényjelző készülékei a közút felé felváltva pirosan villogó jelzést adtak. A vonat az útátjáróhoz az engedélyezett 80 km/h sebességgel közelített.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A vonat a függőleges tengelye körül megpördült és a menetirány szerinti bal oldalára borult

 

Az oldalára borult motorkocsiból a tetőtéri szellőzőn keresztül volt lehetőség kimenekülni