• English (UK)

- Hírek

Vonatok összeütközése Kőbánya-Kispest kihúzóban (M3)

A BKV Zrt. 2022. január 21-én, 23 óra 45 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy Kőbánya-Kispest állomás kihúzó vágánycsoportján két metrószerelvény összeütközött és kisiklott. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a kihúzó II. vágányról engedély nélkül elinduló E5 sz. vonat nekiütközött a III. vágányról lezárt vágányúton, jelzőkezeléssel kijáró E18 sz. vonatnak. Mindkét jármű kisiklott, a közlekedő járdát nekilökték az I. vágányon álló E7 sz. vonatnak, melyben szintén anyagi kár keletkezett. Az automata vonatmegállító berendezés az E5 sz. vonat esetében üzemszerűen működött, de az ütközést megakadályozni nem tudta.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A szerelvényekben jelentős anyagi kár keletkezett