• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Bősárkányban

A GYSEV Zrt. 2022. január 16-án 9 óra 21 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy Bősárkány állomáson a 39880 sz. mozdonyvonatként, egyedül közlekedő 91 53 0400 748-6 psz. mozdony a „Megállj!” jelzést adó „K2” jelű kijárati jelzőt engedély nélkül meghaladta, felvágott egy váltót, és áthaladt a közút felé villogó fehér jelzést adó SR1 jelű fénysorompóval biztosított útátjárón. A bejelentéskor felmerült a mozdony műszaki hibájának lehetősége. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a mozdonyvezető a fékezést a jelzőhöz közeledve kellő távolságból megkezdte, a lassulás mértéke azonban nem volt elegendő a jelző előtti megálláshoz. A szemle során elvégzett próbák során igazolást nyert a mozdony rendellenes működése, mely okának feltárása további szemlék lefolytatását igényli. A mozdonyt az eset helyéről hidegen műhelybe továbbították, ahol a hiba feltárása megkezdődött.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A mozdony az ellenirányú bejárati jelzőn belül, az állomás területén állt meg