• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Tapolca és Badacsonytördemic-Szigliget között

A MÁV Zrt. 2022. január 1-én, 10 óra 9 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 9 óra 50 perckor a 29 sz. vasútvonalon az AS1159 jelű útátjáróban a 9797 sz. vonat egy személygépkocsival ütközött, a személygépkocsiban többen életüket vesztették. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az eset idején az útátjáró kialakítása a hatályos jogszabályoknak megfelelt. A vonat az útátjáróhoz az engedélyezett 80 km/h sebességgel közelített, az ütközést megelőzően a mozdonyvezető gyorsfékezést alkalmazott. A vonat kb. 280 méter befutott fékút alatt állt meg.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A személygépkocsi roncsa