• English (UK)

- Hírek

Járműmegfutamodás Barca (SK) és Zsujta (HU) között

2022. január 10-én 22 óra 11 perckor a MÁV Zrt. jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy a korábban Magyarország vasúthálózatáról Szlovákiába kilépett 47920 sz. tehervonat személyzet nélkül visszagurult, áthaladt Hidasnémeti állomáson és a 98 sz. vasútvonalon halad. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a vasércet szállító, 323 méter hosszú és 1807 tonna teljes tömegű vonat 20 óra 56 perckor futamodott meg, majd a megfutamodását követő 50 perc alatt közel 26 kilométert tett meg (ebből 7,5 kilométert magyar területen), míg végül a domborzati viszonyoknak köszönhetően Zsujta megállóhely előtt a nyílt vonalon, a 466+60 sz. szelvényben megállt. A megfutamodott vonat legnagyobb sebessége az útja során 51 km/h volt. Hidasnémeti állomáson a megfutamodott szerelvény a 7 sz. váltót felvágta.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A megfutamodott vonat a megállás helyén