• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Gödöllőn

2022. január 10-én 20 óra 16 perckor a MÁV Zrt. jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 20 óra 4 perckor Gödöllő állomás I. vágányán a 23028 sz. vonat a „Megállj!” állású kijárati jelzőt engedély nélkül meghaladta, az IC658 sz. vonat pedig kb. 100 méterre a 23028 sz. vonattól megállt. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a 23028 sz. szerelvényvonat 50 méterrel a „V1a” jelű jelző mögött, a 9 sz. váltó biztonsági határjelzőjével egy vonalban állt meg, a vonatbefolyásoló berendezés beavatkozásának következtében. Az IC658 sz. vonat mozdonyvezetője a visszaeső bejárati jelzőre felfigyelve gyorsfékezéssel állította meg a vonatát. Megállás után a két vonat között a távolság 125 méter volt.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

FRISSÍTÉS: A KBSZ eset kapcsán kiadott zárójelentése elérhető az alábbi oldalról.

 

A szerelvényvonat és a vele szemben, azonos vágányon közlekedő InterCity vonat a megállás után