Kategória / Occurrence class:

Incident

Dátum / Date:

2014.12.10.

Időpont / LT:

 

Ország / Country:

Hungary

Helyszín / Location:

LHBP ACE hangár

Sérülés / Airplane damage:

none
   

Esemény leírása / Narrative:

Bejelentés szerinti eseményleírás: Az ACE 2014 december 10-én kezdte meg a nála megrendelt (és a csatolt jelentésben részletezett) Oxigén generátorokat is tartalmazó PSU panelek karbantartását. Az ügyfél az Oxigén generátorok cseréje után azok hatástalanítását (elsütését) is megrendelte. A leépített oxigén generátorok mindegyike még lejárat előtti volt, tehát akár (ha nem is hosszú ideig) még valamely repülőgép fedélzetén elhelyezhető lett volna.
Az aktiválások (elsütések) mind a szokott módon történtek. A leépített 23 db O2 generátorból 12 próbáltunk meg aktiválni. Bár a tüske az előírásnak megfelelően kijött, még csattanás is hallatszott, de a kémiai reakció nem indult be egyiknél sem. Azért nem húztuk ki a biztosító szeget mindegyikből, hogy a gyártó (B/E Aerospace) vizsgálhassa a maradékot.
Időközben a gyártó jelezte, hogy volt már ilyen eset máshol is, és hogy átveszi a még el nem sütött O2 generátorokat ingyen, kivizsgálási céllal.
Az ACE egy rövid belső vizsgálatot követően megállapította:
- A tapasztaltak kielégítik az AMC 20-8-ban leírtakat, ezért jelentenünk kell az esetet.
- Sem ez a lajstromjelű repülőgép, sem pedig ilyen cikkszámú PSU, és ilyen cikkszámú O2 generátor még nem volt az ACE-nél karbantartáson, ezért az ACE bárminemű szerepe az esetet illetőleg kizárható.

Típus / Type:

AIRBUS INDUSTRIES
A320

Lajstromjel / Registration:

LY-VEW

Üzemeltető / Operator:

AVION EXPRESS - Lithuania
   

Sérültek / Injuries:

Halálos / Fatal

Súlyos / Serious

Könnyű / Minor

Nem sérült / None

Személyzet / Crew:

0

0

0

0

Utasok / Passenger:

0

0

0

0

Induló repülőtér / Departure airport:

 

Célrepülőtér / Destination airport: