A Vb a szakmai vizsgálat eredményeként, illetve annak lezárásaként az alábbi biztonsági ajánlást teszi:

BA2009-287-4P-1 A siklóernyősök repülését érintő, NKH LI határozatok, valamint az MRSZ mint üzembentartó által kiadott Intézkedések gyakran nem jutnak el a repüléseket végrehajtó siklóernyősökhöz.

A Vb javasolja az NKH LI-nek, illetve az MRSZ-nek, hogy a siklórepülésekre és az ejtőernyős szakágra vonatkozó határozataiban és intézkedéseiben nyilvánosságra hozatali módját vizsgálja felül.

A javasolt ajánlásnak az a célja, hogy minden siklórepülő és ejtőernyős repülést érintő határozatokról és intézkedésekről aktuálisan értesüljön, amivel csökkenthetőnek látszik a jogsértő repülési magatartás veszélye.

BA2009-287-4P-2 A vizsgálat során nyilvánvalóvá vált, hogy a Hármashatár-hegy térségének siklórepülés céljára használt helyeinek jogszabályi háttere valamint szakmai elvárásai nem szabályozottak. Ezért:

A Vb azt javasolja az NKH LI-nek, hogy a vonatkozó jogi aktusokat, illetve a kiadott engedélyeket vizsgálja felül.

A javasolt ajánlással elérhetőnek látszik, hogy Budapest siklórepülő központjának használt Hármashatár-hegy térségében a siklórepülők szabályozott, a 195/2010 (V. 6.) rendeletben előírtaknak megfelelően járjanak el. A fenti rendeletben foglaltak betartásával a siklóernyősök szakmai szemléletének javulása várható.