• English (UK)

BA2010-055-6-1: Egy vitorlás kishajón tűz keletkezett a balatonföldvári kikötőben, mert nem kellő elővigyázatossággal történt a benzin betöltése a tartályba. A hajó tulajdonosa súlyos, II. és III. fokú égési sérülései következtében életét vesztette.

A Vb javasolja az NKH-nak, hogy a kedvtelési célú kisgéphajó, illetve a vitorlás kishajó vezetői engedélyek tananyagába vegye fel a benzintöltés veszélyeinek oktatását, valamint. a helyes tűzoltási módszerek bemutatását, és azt, hogy a hajótüzek esetén melyek a legfontosabb tennivalók.

A Vb azt várja az oktatási tananyag kiegészítésétől, hogy a kedvtelési célú hajóvezetők a veszélyek ismeretében a jövőben körültekintőbben járnak el, és egy esetleges tűz esetén is tudják, hogy mi a teendőjük.

BA2010-055-6-2: A balatonföldvári kikötőben egy vitorlás kishajón tűzeset történt, és ebből következően a vitorlás kishajó vezetője életét vesztette.

Vb javasolja az NKH-nak, hogy a kikötők engedélyeinek következő hosszabbításánál kérjék az üzemeltetőktől a kikötők rendjének módosítását a tűzvédelmi rész bővítésével, ezen belül is a benzintöltés, üzemanyagok töltésének, vételezésének szigorúbb és részletesebb szabályozásával.

A módosítási eljárások lebonyolításáig a Vb javasolja az NKH-nak, hogy a kikötők bejáratának közelében, illetve valamely központi, jól látható helyen, helyeztessenek el figyelmeztető táblát, amely a felhívja a figyelmet a benzin töltés veszélyeire és bemutatja, hogy melyek az általános teendők hajótűz esetén.

Ettől az intézkedéstől azt várja a Vb, hogy a hajótulajdonosok, üzemeltetők fokozottabb figyelemmel, gondossággal fogják végezni a tűzveszélyes hajózási feladatokat.