• English (UK)

BA2012-003-6-1: A Vb a vizsgálat során azt tapasztalta, hogy a Jáde bárka elszabadulásában szerepet játszott a vízállás és az időjárás kedvezőtlen alakulása mellett az, hogy az üzemeltető nem kellő körültekintéssel szervezte meg a bárka őrzési feladatainak ellátását, abban hiányosságok mutatkoztak.

A Vb javasolja az üzemeltetőnek, hogy a jövőben az őrzési feladatok megszervezésénél a vizsgálat során feltárt hiányosságokat szüntesse meg. A lehorgonyzott bárkák őrzése illetve felügyelete legyen folyamatos.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint hasonló eset sokkal kisebb valószínűséggel fordul elő az üzemeltető hajóparkjánál. A hasonló esetek megelőzése azért nagyon fontos, mert ez az eset végződhetett volna sokkal nagyobb káresemény bekövetkezésével, pl: lékesedés, súlyos környezet szennyezés, süllyedés a hajóútban, hídnyílásban.

A horgonylánc szakadásával kapcsolatos megállapításainkkal összefüggésben megjegyzendő, hogy a horgonylánc esetleges kopásából adódó elhasználódása, illetve szakadása nagy valószínűséggel nem következik be, ha a horgonylánc ellenőrzését minden tekintetben az érvényes előírások alapján végzi, végezteti az üzemeltető.

A horgonyláncok rendelkeznek ugyan érvényes bizonylattal, de a látható kopásokból azonban arra lehet következtetni, hogy a legutóbbi ellenőrzést valószínűleg nem végezték mindenre kiterjedő részletességgel.