• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Hegyeshalomban

A MÁV Zrt. 2023. október 5-én, 7 óra 3 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 6 óra 40 perckor a Hegyeshalom állomásra behaladó 42338 sz. tehervonat egyik kocsija a 38 sz. átszelési kitérőn kisiklott. Személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a sorrendben 8 üres és 14 rakott kocsiból álló, 1066 tonna elegytömegű konténerszállító tehervonat lezárt vágányúton, szabályos jelzőkezelés mellett haladt be az állomás „Rendező 5.” vágányára, amikor a 38/b sz. váltón a vonatba sorozott 8. (utolsó üres) kocsi menetirány szerinti hátsó forgóváza kisiklott.

Az esemény okainak feltárására, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzésére a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A kisiklott teherkocsi a nem kisiklott vonatrészek leválasztása után