• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Nagytétényben

A MÁV Zrt. 2023. augusztus 26-án, 12 óra 28 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 12 óra 18 perckor a III. sz. vágányra érkező 45995-2 sz. tehervonat engedély nélkül meghaladta a „Megállj!” állású „V3” kijárati jelzőt, majd felvágta az 5 sz. váltót. A szemből érkező 857 sz. személyszállító vonat a bejárati jelző előtt megállt, ütközés, személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a tehervonat a B bejárati jelzőnél továbbhaladást engedélyező, egyúttal a következő jelzőn továbbhaladást tiltó jelzésre utaló jelzés mellett, 80 km/h-val (nagy sugarú kitérőkön át) haladt be az állomásra. A kapott előjelzés ellenére a kijárati jelző „Megállj!” állását a mozdonyvezető későn észlelte, ezért a vonatot már csak a jelző után tudta megállítani. Az eset idején az ellenkező irányból várt 857 sz. személyszállító vonat számára már továbbhaladást engedélyező jelzés volt az „E” bejárati jelzőn, amely a lezárt vágányút megsértésekor önműködően „Megállj!”-ra változott. A személyszállító vonat mozdonyvezetője észlelte a megváltozó jelzési képet, és még a jelző előtt megállította a vonatát. A két vonat között a távolság kb. 700 méter volt.

A baleset bekövetkezésének oka a 45995-2 sz. vonat mozdonyvezetővel kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

A tehervonat a megállási helyén