• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Jánoshegy és Szépjuhászné között

A MÁV Zrt. 2023. augusztus 14-én, 14 óra 2 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 13 óra 25 perckor a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, Jánoshegy és Szépjuhászné állomások között a 49. szelvényben a 30123 sz. személyszállító vonat kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a három „nagykilátó” kocsiból álló szerelvény menetirány szerinti első kocsijának első forgóváza Jánoshegy állomás előtt mintegy 400 méterrel, a 49+70 sz. szelvényben, egy pályasebességgel (20 km/h-val) járható jobbos ívben, emelkedőnek fölfelé haladva siklott ki. A vonat a kisiklást követően kb. 30 méterrel állt meg. Megállást követően az utasokat a vonatról lesegítették, személyi sérülés nem történt.

Az esemény okainak feltárására, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzésére a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A kisiklott forgóváz