• English (UK)

- Hírek

Egyéb baleset (robbanás járműben) Hodászon

A MÁV Zrt. 2023. július 17-én, 13 óra 17 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 12 óra 52 perckor a 110 sz. vasútvonalon, a Hodász állomásra érkezett 6314. személyszállító vonat egyik motorkocsijában robbanás történt, aminek következtében több utas égési sérüléseket szenvedett. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a Bz motorkocsi + Bzx mellékkocsi + Bz motorkocsi összeállítású szerelvény menetirány szerinti hátsó motorkocsijának - az utastérben elhelyezett - hűtőfolyadék tágulási tartálya nyílt szét, az utastérben tartózkodóknak pedig az abból kiszabaduló forró folyadék és gőz okozta az égési sérüléseket. A baleset következtében 6 utas szenvedett égési sérüléseket, őket a kiérkező mentők ellátták. A tágulási tartály felrobbanásának okait a KBSZ műhelyi vizsgálatok során fogja feltárni.

Ennek érdekében, az esemény okainak és körülményeinek a részletes feltárására, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzésére a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A felrobbant hűtővíz tartály fémlemez burokban az egyik ülés alatt található
(a kép elkészítéséhez a takarólemezek előzetesen eltávolításra kerültek)