• English (UK)

- Hírek

Ütközés tárggyal (infrastruktúra elemmel) Gödöllőn

A MÁV Zrt. 2023. június 20-án, 9 óra 24 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 9 óra 12 perckor a 80a sz. vasútvonalon, Gödöllő állomáson a III. vágányra bejáró 3132 sz. személyszállító vonat a vágány végén lévő ütközőbaknak ütközött és azt kb. 1-2 méterrel eltolta. Személyi sérülés nem történt. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az érintett személyszállító vonat menetrend szerint Gödöllő állomásig közlekedik és üzemszerűen, az állomási technológia szerint érkezik a vonatfogadó csonkavágányra.

A vonatot továbbító mozdonyvezető típus- és vonalismerettel rendelkezett, jól ismerte az állomást, szolgálatát az esemény előtt 10 és fél órával, előző nap késő este kezdte meg. A vonat a vágányra lassulva haladt be. A mozdonyvezető közvetlenül az ütközés előtt avatkozott be, fékezett, de a vonat a baknak ütközött.

A műszaki biztonsági berendezések jól működtek:

  • a vonatbefolyásoló berendezés üzemszerűen működött és felügyelte a vonat lelassítását 15 km/h alá,
  • az ütközőbak – munkaemésztő kialakítása folytán – úgy állította meg a szerelvényt, hogy az nem járt kisiklással és a helyszínen azonosíthatóan műszaki sérüléssel.

A baleset bekövetkezésének oka a jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

A 3132 sz. vonat (hátul) sebessége az ütközés pillanatában kb. 10 km/h volt