• English (UK)

- Hírek

Villamos ütközése tehergépkocsival Budapesten

A BKV Zrt. 2023. május 24-én, 11 óra 57 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 11 óra 27 perckor a Bartók Béla út és Tétényi köz kereszteződésében a 49-es viszonylaton közlekedő 1418 psz. villamos egy elé kanyarodó szemétszállító tehergépkocsival ütközött, többen megsérültek. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a villamoson 2 utas könnyű, továbbá a szemétszállító gépkocsi személyzetének egyik tagja könnyű, míg másik tagja súlyos sérülést szenvedett. A tehergépkocsi a Bartók Bála úton a villamossal párhuzamosan haladt, amikor a Tétényi köz magasságában balra kívánt bekanyarodni. Ehhez először elsőbbségadási célból lelassított, megállt, majd más gépkocsik elengedése után, a villamos érkezését nem észlelve az elé kanyarodott. A villamos vezetője az ütközést megelőzően a közúti jármű magatartása alapján (lassítás, megállás) arra következtetett, hogy az észlelte a villamost, mellette biztonságosan elhaladhat.

A baleset elkerülésének lehetősége vasúti rendszeren kívüli tényezőkkel kapcsolatos, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

A balesetet szenvedett járművek