• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Hajdúhadház és Újfehértó között

A MÁV Zrt. 2023. május 7-én, 10 óra 50 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 10 óra 30 perckor a 100 sz. vasútvonalon, Hajdúhadház és Újfehértó állomások között a 47370-1 sz. tehervonat kisiklott. Személyi sérülés nem történt, de a vonat szétszakadt és több teherkocsi felborult.

A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott. A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható volt, hogy a 35 teherkocsiból álló, 3536 tonna elegytömegű tehervonat Hajdúhadház és Újfehértó állomások között a bal vágányon kb. 60 km/h sebességgel haladt, amikor a 2503+47 sz. szelvényben az egyik közbenső kocsija kisiklott. A KBSZ vizsgálóbizottsága a kisiklás helyét megelőzően kb. 600 méterrel szétszóródott kocsialkatrészeket talált. A kisiklást követően kb. 2,6 kilométerrel, a 2476. szelvényben a vonatba sorozott további kocsik siklottak ki és a vonat szétszakadt, majd megállt. Összesen 9 kocsi siklott ki, melyek közül 6 kocsi a töltésre, 2 kocsi a másik vágányra borult, 1 kocsi pedig az űrszelvényben maradt.

Az esemény okainak és körülményeinek a részletes feltárása, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A kisiklott kocsik rakománya egyenként kb. 60 tonna vasérc pellet volt

 

Kocsialkatrészek a kisiklást megelőző vágányszakaszon, a 2510. szelvényben