• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Kisvárda és Fényeslitke között

A MÁV Zrt. 2023. április 29-én, 0 óra 53 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 0 órakor Kisvárda és Fényeslitke állomások között a jól működő AS447 fél- és fénysorompóval biztosított útátjáróban az elhaladó EC149-2 sz. vonat mozdonyának egy személygépkocsi nekiütközött, személyi sérülés nem történt. A bejelentést értékelve a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemle megtartását nem tartotta indokoltnak, azonban az eset kapcsán adatgyűjtést végzett.

Az adatgyűjtés során a KBSZ tudomására jutott, hogy a Kisvárda, Hármas úton fekvő vasúti átjárót biztosító, félsorompóval kiegészített fénysorompó berendezés fényjelző készüléke a balesetet megelőző kb. 11 percben és a baleset idején a közút felé jelzést nem adott (sötét volt), míg a félsorompó csapórúdjai nyitott helyzetben voltak.

A beszerzett információk alapján a KBSZ vezetője az esemény okainak és körülményeinek a részletes feltárása, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.

 

A térfigyelő kamera felvételein látható, hogy az ütközést megelőző és az ütközést követő pillanatban a fénysorompó fényjelző készüléke jelzést nem adott és a félsorompó csapórúdja nyitott állapotban volt