• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Pécelen

A MÁV Zrt. 2023. február 19-én, 9 óra 17 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 8 óra 50 perckor az 549 sz. személyszállító vonat Pécel állomáson engedély nélkül meghaladta a „K4” jelű „Megállj!” jelzést adó kijárati jelzőt, majd ezt követően a forgalomirányító személyzet hozzájárulásával visszatolt a peron mellé. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az eset idején a Rákos – Pécel állomásközben egy műszaki hibás vonat miatt a bal vágányon nem volt lehetséges a közlekedés, ezért az 549 sz. vonatnak Pécel állomáson forgalmi okból meg kellett állnia. A vonat vágányútjában fekvő bejárati és kijárati jelzőn ennek megfelelő jelzési képek voltak, a vonaton a vonatbefolyásolás üzemelt. Az állomásra történő behaladást követően a mozdonyvezető kb. 120 km/h sebességről gyorsfékezést kezdeményezett, majd kb. 450 méter út alatt, kb. 150 méterrel a „K4” jelű kijárati jelző után, a kezdőponti váltókörzetben állt meg. A vonat más mozgást nem veszélyeztetett.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz.