• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Nyíregyházán

A MÁV Zrt. 2023. február 16-án, 14 óra 26 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 14 óra 15 perckor a Füzesabonyból Nyíregyházára közlekedő 5134 sz. személyszállító vonat Nyíregyháza állomás „Megállj!” jelzést adó „F” jelű bejárati jelzőjét engedély nélkül meghaladta. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a Záhonyból 14 óra 14 perckor érkező személyszállító vonat behaladása miatt a Füzesabonyból menetrend szerint egy perccel később érkező 5134 sz. vonatot a bejárati jelzőnél a forgalmi technológia szerint fel kellett tartóztatni. Az 5134 sz. vonat mozdonyvezetője a helyhez kötött jelzőkön ennek megfelelő jelzéseket kapott, ennek ellenére vagy nem észlelte, vagy tévesen érzékelte és értékelte a bejárati jelző előjelzőjének egy sárga fényét, ezért a bejárati jelzőt úgy közelítette meg, hogy azon továbbhaladást engedélyező jelzésre számított. A bejárati jelzőn lévő „Megállj!” jelzés észlelésekor kb. 80 km/h sebességről gyorsfékezést alkalmazott, de csak a bejárati jelző után kb. 80 méterrel, viszont még a váltókörzet előtt tudott megállni. A vizsgálat során nem volt azonosítható, hogy a mozdonyvezető figyelmét milyen körülmény vagy cselekvés vonta el.

Az eset kapcsán, az adatokat és a körülményeket értékelve – összhangban a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdésével – a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot nem indított, az ügy további intézkedést nem igényel.