• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Budapest, Határ úton

A BKV Zrt. 2023. január 20-án, 10 óra 2 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 9 óra 54 perckor a Határ úti végállomásról történő kihaladás során a 2211 pályaszámú 50-es villamos kisiklott az egyik váltón. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a végállomás II. vágányáról történő kihaladás közben csúccsal szemben érintett K3302 sz. kitérő félállásban volt, ezért a ráhaladáskor a villamos első forgóvázának kerekei a sínek közé estek. Megállapítható volt továbbá, hogy a K3302 sz. CONTEC típusú, visszacsapó jellegű váltó sínszékei kenetlen állapotban voltak, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a csúcssínek nem kerültek végállásba akkor, amikor a balesetben érintett villamos előzőleg gyökkel szemben hasítva azt, behaladt rajta a végállomásra.

A baleset bekövetkezésének oka a jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

Az alacsony sebességgel haladó villamos a váltón történő kisiklást követően 13 méterrel megállt

 

A villamos videokamera rendszere által rögzített felvételek: simuló csúcssín a váltóban a végállomásra történő behaladáskor (balra) és elálló csúcssín a váltóban a végállomásról történő kihaladáskor (jobbra)