• English (UK)

- Hírek

Jelzőmeghaladás Kónyban

A GYSEV Zrt. 2022. december 1-én, 8 óra 58 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 8 óra 45 perckor a 9927 sz. vonat Kóny állomásról engedély nélkül elindult, meghaladta a „Megállj!” állású „K2” jelű kijárati jelzőt és felvágta a 2 sz. váltót. A szemből érkező 90982 sz. vonatot megállították. A bejelentés kapcsán a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a 9927. sz. vonattal Kóny állomás II. vágányáról az utascserét követően, a vezető jegyvizsgáló „Indulásra készen!” jelzésére a mozdonyvezető elindult, nem azonosította sem a kijárati jelzőn, sem a vezetőállás jelzőn a „Megállj!” jelzési képet. A vonatot a „Megállj!” állású jelző melletti elhaladáskor kényszerfékezéssel a vonatbefolyásoló berendezés állította meg. A központi forgalomirányító az eseményeket a biztosítóberendezésen és az állomásra telepített térfigyelő kamerák képén is követte, észlelés után azonnal intézkedett a szemből érkező 90982 sz. vonat megállítására.

Korábban a KBSZ 2019-0994-5 számon egy Kóny állomáson bekövetkezett hasonló esemény szakmai vizsgálatát végezte el, a kiadott zárójelentés az alábbi linkre kattintva olvasható: LETÖLTÉS

A váratlan vasúti esemény bekövetkezésének oka a 9927 sz. vonat személyzetével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, akik nem győződtek meg a „K2” jelű kijárati jelző jelzéséről, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

Kóny állomás „K3” (bal) és „K2” (jobb) kijárati jelzői a vonat indulási helyéről