• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Sásdon

A MÁV Zrt. 2022. november 17-én, 15 óra 52 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 15 óra 35 perckor a 40 sz. vasútvonalon, Sásd állomás SR1 jelű fénysorompóval biztosított útátjárójában a 8053 sz. vonat egy személygépkocsival összeütközött, a gépjárműben többen meghaltak, a vonat vezérlőkocsija az első tengelyével kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a személygépkocsiban a baleset idején 3 fő tartózkodott, a gépkocsi vezetője és egy utasa a helyszínen elhunyt, egy másik utast pedig életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Az SR1 jelű fénysorompó jelzővel ellenőrzött sorompóberendezés, azaz amennyiben a vonat érkezésekor nem záródna le, az érkező vonat részére az állomás bejárati jelzője automatikusan „Megállj!” állásba áll. A Központi Forgalomirányító rendszer rögzített adatai alapján az eset időpontjában a fénysorompó üzemszerűen működött, a közút felé felváltva pirosan villogó jelzést adott, míg a vonat részére a „B” jelű bejárati jelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés volt.

A baleset bekövetkezésének oka a közúti jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, aki a fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott be a vasúti átjáróba, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel, mert a további elemzéstől nem várható az általános vasútbiztonságot növelő tanulság.

 

Sásd állomás SR1 jelű sorompója a Központi Forgalomirányító rendszer rögzített adatainak visszajátszása szerint 15 óra 34 perc 2 másodperckor záródott le