• English (UK)

- Hírek

Földkúpnak ütközés Kelebián

A MÁV Zrt. 2022. szeptember 9-én, 8 óra 53 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 8 óra 16 perckor a nemzetközi forgalomban, Szabadka – Kelebia viszonylatban közlekedő 348-1 sz. személyszállító vonat Kelebia állomás II. sz. csonkavágányára történő bejárás közben a vágányt lezáró földkúpnak ütközött és egy tengellyel kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az eset idején a vonaton 2 főnyi személyzet és 3 fő utas tartózkodott, akik a baleset során nem szenvedtek sérülést. A vonat lezárt vágányúton, szabályos jelzőkezelés mellett, kb. 20 km/h sebességgel haladt be az állomásra, amikor a mozdonyvezető kb. 30 méterrel a vágány végén található „Megállj!” jelzést adó „K2” jelű fedezőjelző előtt megkezdte a fékezést, azonban a kerekek a szitáló eső következtében a sínen megcsúsztak, és a vonat a kijelölt megállási ponton túlhaladt. A megcsúszás következtében a motorvonat csúszásvédelme a homokoló berendezést ugyan automatikusan működtette, azonban a helyszíni szemle során végzett próbák során megállapításra került, hogy bár a tartály homokkal fel volt töltve, de a berendezés csak levegőt fújt.

A baleset bekövetkezésének közvetlen oka a környezeti körülményekhez képest a fékezés késői megkezdése volt, a baleset bekövetkezéséhez azonban a homokoló berendezés hatástalan működése is hozzájárult. Az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel, mert a további elemzéstől nem várható az általános vasútbiztonságot növelő tanulság.

 

A vonat a megállás helyén