• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Budapesten, a Mátyás király úton

A BKV Zrt. 2022. augusztus 12-én, 13 óra 35 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 13 óra 26 perckor a 60-as viszonylatjelzésű fogaskerekű a XII. kerületben, a Mátyás király úti vasúti átjáróban egy tehergépkocsival ütközött, a balesetben 1 személy megsérült. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az 57 és 67 psz. motorkocsikból álló fogaskerekű szerelvény völgymenetben, míg a csomagszállító kistehergépkocsi a Mátyás király úton közlekedett. A közúti jármű az útátjáróba a vonat haladási irányához képest bal oldalról hajtott be. A Városkút megállóhelynél található, AS25 jelű vasúti átjáró fénysorompóval biztosított, a sorompóberendezés működése Városmajor állomásra visszajelentett. A baleset idején a fénysorompó jól működött, a vonat érkezésekor a fényjelző készülék a közút felé felváltva pirosan villogó jelzést adott. A baleset következtében a fogaskerekű a kistehergépkocsit megpördítette és menetirány szerinti jobb oldalra kilökte, vezetőjét a mentők súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A baleset bekövetkezésének oka a közúti jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel, mert a további elemzéstől nem várható az általános vasútbiztonságot növelő tanulság.

 

A fénysorompó láthatósága a tehergépkocsi érkezési irányából