• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Bánréve és Center között

A MÁV Zrt. 2022. augusztus 5-én, 17 óra 6 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 16 óra 55 perckor a 92 sz. vasútvonalon, az AS40 jelű fénysorompóval biztosított útátjáróban az 5426 sz. vonat egy személygépkocsival ütközött, aminek következtében a személygépkocsiban utazók közül többen súlyosan megsérültek, valamint hogy a vonatot továbbító motorkocsi kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az ütközés következtében a 95 55 0117 348-3 psz. motorkocsiból és az 50 55 2429 634-8 psz. mellékkocsiból álló vonat motorkocsijának menetirány szerinti első tengelye siklott ki. A vonaton utazó 28 fő utas és 2 fő vonatszemélyzet közül senki nem szenvedett sérülést, a személygépkocsiban utazó 4 fő közül 3 főt súlyos, életveszélyes, míg 1 főt könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba. A baleset idején a fénysorompó jól működött, a vonat érkezésekor a fényjelző készülék a közút felé felváltva pirosan villogó jelzést adott.

A baleset bekövetkezésének oka a közúti jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel, mert a további elemzéstől nem várható az általános vasútbiztonságot növelő tanulság.

 

A baleset helyszíne madártávlatból