• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Cegléd állomáson

A MÁV Zrt. 2022. június 13-án, 7 óra 36 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 7 óra 12 perckor Cegléd állomáson az SR3 jelű útátjáróban a 709 sz. vonat egy közúti járművel ütközött, melynek vezetője életjeleket nem mutat. Az eset bejelentését követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a fénysorompó az eset idején jól működött, a közút felé felváltva pirosan villogó jelzést adott. Az állomás egy sárga fénnyel jelzést adó, „D” jelű bejárati jelzőjét elhagyva a vonat az útátjáróhoz kb. 90 km/h sebességgel közelített, amikor a vonat menetiránya szerint jobb oldalról a kistehergépkocsi a vonat elé hajtott. Az ütközést követően, mielőtt a gépjármű roncsa a pálya mellett megállapodott volna, egy felsővezetéktartó oszlopban megakadt, és az elhaladó vonat kocsijainak jobb oldalát megrongálta, azonban a vonaton személyi sérülés nem történt.

A baleset bekövetkezésének oka a közúti jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel, mert a további elemzéstől nem várható az általános vasútbiztonságot javító tanulság.

 

Előtérben a gépjármű roncsa és a megrongálódott felsővezetéktartó oszlop, háttérben a vonat érkezési irányából Cegléd állomás „D” jelű bejárati jelzője