• English (UK)

- Hírek

Kisiklás Pestszentimrén

A MÁV Zrt. 2022. május 31-én, 6 óra 14 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 5 óra 50 perckor a Pestszentimre állomásra behaladó motorvonat az 1 sz. váltón két tengellyel kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján elsődlegesen megállapítható, hogy az állomás II. vágányára egyenes irányban bejáró személyvonat alatt a központból, vonóvezetékkel állítható 1 sz. váltót átállították, aminek következtében a motorvonat hátsó forgóváza az egyenes helyett kitérő irányba, a II. helyett a III. vágányra járt be, végül a vágánytengelytávolság megnövekedésével kisiklott.

A baleset bekövetkezésének oka a forgalmi szolgálattevővel kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

A motorvonat a megállás után