• English (UK)

- Hírek

Baleset vasúti átjáróban Kecskeméten

A MÁV Zrt. 2024. április 11-én, 15 óra 8 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy 14 óra 47 perckor a Kecskemétről Lakitelek érintésével Szolnokra közlekedő (egy Bz motorvonatból és két mellékkocsiból összeállított) 37116 sz. vonat az AS37 jelű fénysorompóval biztosított útátjáróban egy személygépkocsival ütközött. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai, az érintettek meghallgatása és a berendezések próbája alapján megállapítható, hogy az eset idején a fénysorompó rendben működött, a közút felé pirosan villogó jelzést adott. A 37116 sz. vonat körülbelül 50-55 km/h sebességgel haladt, amikor a jobbról érkező személygépjármű behajtott az útátjáróba. A mozdonyvezető gyorsfékezést alkalmazott, azonban ezzel az ütközést elkerülni nem tudta. A vonat a személygépjárművet a pálya bal oldalára kilökte, annak bizonyos alkatrészei a vontatójármű elején fennakadtak. A szerelvény az útátjáró után 65 méterrel állt meg. A vonaton 32 utas, egy vezető jegyvizsgáló és egy mozdonyvezető tartózkodott, az utasok leszállítását a Katasztrófavédelem segítette. Az esemény következtében a vontatójármű első fővezeték-elzáróváltója sérült, ezért a helyszíni vizsgálat végeztével a szerelvényt segélygéppel vontatták vissza Kecskemét állomásra.  

A baleset bekövetkezésének oka a közúti jármű vezetőjével kapcsolatban felmerülő emberi tényezőre vezethető vissza, ezért az adatokat és a körülményeket értékelve, a 2005. évi CLXXXIV. törvény 7. § (1) bekezdés értelmében az ügy a Közlekedésbiztonsági Szervezet részéről szakmai vizsgálatot, illetve további intézkedést nem igényel.

 

A szerelvény helyzete a baleset után