• English (UK)

- Vizsgált események

BA2016-0706-5-01A: A helyszíni szemle során a Vb megállapította, hogy az átjáróban a rálátás a vasúti pályára, valamint az átjáró megjelölésére a közúton közlekedők számára nehézségekbe ütközik. 

A KBSZ javasolja a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Útügyi Osztályának, hogy vizsgálja meg a balesetben érintett vasúti átjáró, és környezetének kialakítását, és tegye meg a szükséges intézkedéseket a közúti – vasúti kereszteződés minél biztonságosabb megközelítésének biztosítására.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint a hasonló okból bekövetkező balesetek kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető.

BA2016-0706-5-02: A vizsgálat során megállapításra került, hogy a Dunaharaszti külső és Szigetszentmiklós-Gyártelep állomások között a 143 sz. szelvényben lévő útátjáróhoz közúton Észak felől, vasúton a jobb (helytelen) vágányon érkező járművek vezetői egymást kellő időben észlelni nem tudják, ezért ezekben a forgalmi szituációkban fokozott balesetveszély alakul ki.

A KBSZ javasolja a MÁV-HÉV Zrt.-nek, hogy az átjáró fénysorompós biztosításának üzembe helyezéséig a 143 sz. szelvényben lévő útátjáróban a Szigetszentmiklós-Gyártelep felől a (helytelen) jobb vágányon közlekedő vonatok sebességét úgy szabályozza, hogy az átjáróba kellő körültekintéssel behaladó közúti járművek a vonat odaérkezése előtt biztonságosan el tudják hagyni az átjárót.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint ebben a ritka forgalmi helyzetben is garantálható a szintbeli kereszteződésben a biztonságos közlekedés.