• English (UK)

- Vizsgált események

BA2014-1357-5-01: A Vb az eset körülményeinek feltárása során megállapította, hogy a vonatforgalom szabályozásával kapcsolatosan Istvánteleki Főműhely és Rákosrendező állomások között nincs minden feladat konzisztensen leszabályozva. A gyakorlatban a vonatforgalom napi szabályozása során a vonatközlekedés lebonyolításában részt vevő személyzet ezen a meglévő inkonzisztencián túllépve, a helyben kialakult gyakorlat szerint végzi tevékenységét.. Ez a körülmény a vonatforgalom lebonyolítása szempontjából potenciális veszélyhelyzetet rejt magában.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet ezért javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, és rajta keresztül az érintett vasúttársaságoknak, hogy vizsgálják felül a jelenleg alkalmazott eljárásokat annak érdekében, hogy a Rákosrendező és Istvánteleki Főműhely között vonatként közlekedő szerelvények közlekedtetése a biztonságirányítási rendszer részét képező utasításokkal összhangba kerüljön.

Az ajánlás végrehajtásával a jelenleg meglévő, a rendszerbe beépült potenciális veszélyhelyzet megszüntethető lenne, melynek következtében a vonatforgalom általános biztonsági szintje az adott vonalszakaszon növekedne.