• English (UK)

- Vizsgált események

BA2014-379-5-1 A KBSZ Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során azt állapította meg, hogy a Püspökladány állomás biztosítóberendezésének ideiglenes átalakítása során a kivitelező és az üzemeltető között műszaki átadás-átvétel ill. működési próba nem történt, ezáltal több kivitelezési hiba rejtve maradt.

A KBSZ javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy vizsgálja meg a MÁV Zrt. Biztonságirányítási Rendszerében a külső vállalkozások által végzett biztosítóberendezési munkákkal és azok átvételével kapcsolatos szabályokat, hogy azok tartalmazzák-e az infrastruktúra biztonságos működtetését garantáló átadás-átvételi eljárásokat, és annak alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint a hasonló esetek elkerülhetővé válnak, ezáltal a biztosítóberendezések ideiglenes átalakítása során bekövetkező kivitelezési hibák feltárhatók, az ebből eredő események bekövetkezésének kockázata jelentős mértékben csökkenthető, valamint a pályahálózat működtető felelőssége a jelző- és biztosítóberendezések üzembiztos állapotáért valóban érvényre juthat.

BA2014-379-5-2 A KBSZ Vizsgálóbizottsága a szakmai vizsgálat során azt állapította meg, hogy Püspökladány állomás biztosítóberendezésének átalakítása során az állomás bejárati jelzői nem biztosított jelzőként üzemeltek, a jelzők árbocszínét azonban nem változtatták meg, a forgalom e helyzetben történő utasításszerű és biztonságos lebonyolításához szükséges forgalmi technológia
nem került kidolgozásra és alkalmazásra, így az ilyen esetekre előírt biztonsági szabályok nem kerültek alkalmazásra (pl.: a megváltozott helyzetről a vonatok személyzetét nem értesítették).

A KBSZ javasolja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, hogy vizsgálja meg a MÁV Zrt. Biztonságirányítási Rendszerében a
biztosítóberendezések átalakításnak tervezési, bevezetési és végrehajtási szabályait abból a szempontból, hogy biztosítják-e a
vonatforgalom biztonságos lebonyolítását, és a vizsgálat alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint a hasonló esetek elkerülhetővé válnak, ezáltal a biztosítóberendezések szolgáltatási szintjének csökkenésével járó átalakításból eredő események bekövetkezésének kockázata jelentős mértékben csökkenthető, valamint az F.2. sz. Forgalmi Utasítás erre vonatkozó szabályozása valóban érvényre juthat.