• English (UK)

- Vizsgált események

BA2014-441-5-01A: A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy Veresegyház és Őrbottyán állomások között a 197 sz. szelvényben lévő útátjárónál az előírt rálátás a vasúti pálya mellett húzódó domborzat és növényzet miatt nem szabad, a csökkentett rálátási háromszögek nem biztosítottak, az útátjáró nem felel meg a 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet mellékletének 26.3 g) pontjában foglaltaknak. Továbbá az átjáró mindkét oldalán a „vasúti átjáró kezdete” tábla előtt 4 m-re sebességcsillapító eszköz (fekvőrendőr) található, amely az átjáró felé közeledő közúti járművezetők figyelmét elvonhatja, hosszabb járművek közlekedése esetén az útátjárón történő áthaladás idejét megnöveli, az esetleges elakadás veszélyét megnöveli. Az átjáró keleti oldalán elhelyezett „vasúti átjáró kezdete” tábla görbült, a „vasúti átjáróra figyelmeztető” táblákat növényzet takarja, az útátjáró végponti oldala felőli „útátjáró jelző” hiányzik.

A KBSZ javasolja a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének, hogy vizsgálja meg az átjáró kialakítását, és szükség esetén kötelezze az érintetteket a jogszabályokban meghatározott állapot biztosítására.
Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a Vb véleménye szerint a hasonló okból bekövetkező balesetek kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető.