• English (UK)

- Vizsgált események

BA2014-0216-5-01A: A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 19. szelvényben lévő útátjárónál az út magassági vonalvezetése veszélyes a hosszú és alacsony közúti járművek közlekedésére, miközben a közelben lévő telephelyek miatt jelentős rajta az ilyen járművek forgalma.

A KBSZ javasolja a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének, hogy intézkedjen az út vonalvezetésének kijavíttatására, és annak végrehajtásáig a gépkocsiforgalom szükség szerinti korlátozására.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a közúti járművek elakadása miatt bekövetkező balesetek kockázata jelentős mértékben csökkenthető.

BA2014-0216-5-02A: A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 19. szelvényben lévő útátjárónál az előírt rálátás a vasúti pálya mellett húzódó, nem a vasúti társaság kezelésében lévő területen található növényzet miatt nem szabad; a csökkentett rálátási háromszögek nem biztosítottak, ezért az útátjáró nem felel meg a 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet mellékletében foglaltaknak. A fénysorompó üzemzavara esetén ezért a közúti járművek vezetői nem tudnak biztonságosan eleget tenni az előírt figyelési kötelezettségüknek.

A KBSZ javasolja a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének, hogy kötelezze az érintett ingatlanok tulajdonosait a csökkentett rálátási háromszögből a rálátást akadályozó növényzet eltávolítására.

Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a fénysorompó üzemzavara esetén előálló veszélyek csökkenthetők; továbbá az útátjáróban lévő akadályok a mozdonyvezetők számára is nagyobb távolságból észlelhetők.